
USCCB GROUP RULING – FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

1. What is the USCCB Group Ruling?  The United States Conference of Catholic 
Bishops (“USCCB”) is the central organization holding a group tax exemption 
under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code [GEN 0928].  The USCCB 
Group Ruling establishes that Catholic organizations in the U.S. that are listed 
in the current edition of the Official Catholic Directory are recognized as 
exempt from federal income tax under section 501(c)(3) of the Code.  
 
2. When was the USCCB Group Ruling first issued?  IRS issued the first Group 
Ruling to the predecessor organization of USCCB in 1946.  IRS has reaffirmed 
the Group Ruling annually with respect to Catholic organizations listed in the 
current edition of the Official Catholic Directory. 
 
3.  Are contributions to organizations included in the USCCB Group Ruling 
deductible?  Yes, contributions to organizations included in the USCCB Group 
Ruling are deductible as charitable contributions for federal income, estate, 
and gift tax purposes. 
 
4.  Are organizations included in the USCCB Group Ruling classified as public 
charities?  Yes, the USCCB Group Ruling confirms that organizations covered 
under its provisions are recognized as public charities under section 509(a) of 
the Internal Revenue Code, but does not specify the subsection of section 
509(a) under which they are classified because all covered organizations are 
not classified under the same subsection.  Although USCCB is classified as a 
public charity under sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(i) of the Code, USCCB’s 
classification does not extend to organizations covered under the Group Ruling.  
Each organization covered under the USCCB Group Ruling must establish its 
own public charity classification under sections 509(a)(1), 509(a)(2) or 
509(a)(3). 
 
5.  How can I determine my organization’s public charity classification under 
section 509(a) of the Code?  At the time your organization qualified for inclusion 
in the USCCB Group Ruling, it would have filed an application indicating the 
subparagraph of section 509(a) under which it qualified.  Your organization 
should check its copy of that application to verify its public charity 
classification.  If your organization is a Form 990 filer, you should check the 
Form 990, which requires your organization to verify its public charity 
classification.  For further information, your organization should consult its 
own tax advisor. 
 
6.  Why is my organization’s specific public charity classification important?  As a 
result of new requirements imposed by the Pension Protection Act of 2006 with 
respect to private foundation grants to section 509(a)(3) supporting 
organizations, private foundations are not likely to be willing to rely solely on 



the USCCB Group Ruling in their grantmaking decisions.  Private foundations 
are likely to request more specific documentation of public charity status under 
sections 509(a)(1), 509(a)(2), 509(a)(3)-Type I, 509(a)(3)-Type II, or 509(a)(3)-
Type III-functionally integrated. 

 
Certain types of organizations included in the USCCB Group Ruling 

qualify as public charities by definition under the Internal Revenue Code: 
 

• churches and conventions and associations of churches under 
sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(i) [this category generally is 
limited to dioceses, parishes, religious orders, and state Catholic 
conferences]; 

 

• elementary and secondary schools, colleges and universities under 
sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(ii); and 

 

• hospitals under sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(iii).   
 
Other organizations covered under the USCCB Group Ruling may qualify 

under the public support tests of either sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(vi) or 
section 509(a)(2).  Verification of public charity classification under either of 
the support tests generally can be established by providing a written 
declaration of the appropriate classification signed by an officer of the 
organization, along with a reasoned written opinion of counsel and a copy of 
the support test portion of Form 990, if applicable.  A section 509(a)(3) 
organization included in the USCCB Group Ruling also may be able to rely 
upon a written declaration of the applicable supporting organization 
classification signed by an officer of the organization, along with a reasoned 
written opinion of counsel and Form 990, if applicable, to satisfy foundation 
grantors of their Type I, Type II, or functionally integrated Type III supporting 
organization status.  Because public charity classifications can be technical 
and complex, organizations should consult their own tax advisors. 
 
7.  Does the USCCB Group Ruling exempt my organization from sales tax?  No.  
In order to qualify for state or local sales tax exemption, an organization is 
generally required to file a separate application with the appropriate 
jurisdiction. 
 
8.  How does an organization prove that it is exempt under the USCCB Group 
Ruling?  An organization included in the USCCB Group Ruling does not receive 
an exemption determination letter from IRS.  Rather, it relies on two 
documents to prove that it is exempt under the USCCB Group Ruling:  (1) a 
copy of the current USCCB Group Ruling letter; and (2) a copy of the page from 
the current edition of the Official Catholic Directory on which it is located.  [See 



IRS Publication 4573, Group Exemptions, http://www.irs.gov/pub/irs-
pdf/p4573.pdf, at p. 4] 
 
9.  Is the Official Catholic Directory available online?  No, the Official Catholic 
Directory is not available online. 
 
10. How can I purchase a copy of the Official Catholic Directory?  The Official 
Catholic Directory is available for purchase directly from its publisher by 
contacting 1-800-473-7020.  The operator will answer “Marquis Who’s Who”; 
follow the prompts to customer service. 
 
11.  My organization is included in the Official Catholic Directory but is not listed 
in IRS Publication 78.  Does this mean my organization is not tax-exempt?  No.  
Organizations included as subordinates in group tax exemptions generally do 
not appear in IRS Publication 78.  [See IRS Publication 4573, Group 
Exemptions, http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p4573.pdf, at p. 4]   
 
12.  How does an organization get included in the USCCB Group Ruling?  An 
organization seeking inclusion in the USCCB Group Ruling should complete 
and submit the Application for Inclusion in the USCCB Group Ruling to the 
Chancery Office of the diocese in which its principal office is located.  Since the 
identity of the diocesan official charged with responsibility for reviewing 
applications for inclusion in the OCD varies from diocese to diocese, the 
applicant organization should call the Chancery to determine to whom its 
application should be directed. 
 
13.  My organization filed a Form 1023 with IRS, but IRS denied tax-exempt 
status.  Can my organization get exemption through the USCCB Group Ruling? 
No.  An organization that has been denied section 501(c)(3) status by IRS is not 
eligible for inclusion in the USCCB Group Ruling. 
 
14. When is inclusion in the USCCB Group Ruling effective?  An organization’s 
inclusion in the USCCB Group Ruling generally is effective on the date of the 
letter confirming its inclusion issued by the diocese to which the organization 
made application.  However, if the organization is approved for inclusion in the 
USCCB Group Ruling within 15 months of the date of its incorporation or 
formation, its tax exemption will relate back to the date of incorporation or 
formation. 
 
15.  My organization was approved for inclusion in the USCCB Group Ruling 
between annual publications of the Official Catholic Directory.  How can it 
establish that it is covered under the USCCB Group Ruling?  Your organization 
may rely on the approval letter issued by the diocese to which it made 
application for inclusion in the USCCB Group Ruling.  This letter constitutes 



evidence of tax-exempt status in the interim until publication of the next 
edition of the Official Catholic Directory. 
 
16.  Is my organization exempt from filing annual Form 990 because it is 
included in the USCCB Group Ruling?  There is no automatic exemption from 
the annual Form 990 filing simply because your organization is included in the 
USCCB Group Ruling.  Each organization covered by the USCCB Group Ruling 
is required to file annual Form 990 unless it qualifies for a statutory or 
discretionary exemption.  These exemptions are discussed generally in the 
Group Ruling explanation found at www.usccb.org/ogc.  Your organization 
should consult its own tax advisor for an analysis of its Form 990 filing 
obligations. 
 
17.  May an organization covered under the USCCB Group Ruling file a group 
Form 990 for itself and its affiliate organizations?  No.  An organization covered 
under the USCCB Group Ruling may not file a group Form 990 for itself and its 
affiliate organizations.  Only the central organization of a group ruling has the 
authority to file a group Form 990.  USCCB is the central organization of GEN 
0928.  Only USCCB would be authorized to file a group Form 990 on behalf of 
GEN 0928.  However, USCCB does not file Form 990 on a group or individual 
basis. 
 
18.  How does an organization withdraw from the USCCB Group Ruling? 
In order to withdraw from the USCCB Group Ruling, an organization must 
send two written notifications, one to the USCCB Office of General Counsel and 
one to the Chancery Office of the diocese under which the organization is 
listed.  Each notification should: (a) request withdrawal from the USCCB Group 
Ruling and deletion from the next edition of the Official Catholic Directory; (b) 
indicate the effective date of withdrawal; and (c) include the organization’s 
employer identification number (“EIN”).  The diocese will ensure the 
organization’s deletion from the Official Catholic Directory, and USCCB will 
report the organization as deleted in its next submission to IRS. 
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